Vraag:
Waarom hebben Technic-stenen gaten in de noppen?
user23
2011-10-26 17:58:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lego Technic (/ Expert Builder) -stenen hebben altijd een heel ander ontwerp gehad dan de normale Lego-steen, met pingaten langs de zijkanten die vrij voor de hand liggende doeleinden dienen, maar ze hebben ook (zolang ik me kan herinneren) holle noppen bovenaan:

1x4 grey Technic brick viewed from the side

Nu deze stukken in niet-technische sets verschijnen, heb ik ze vaak zien gebruiken om dingen vast te houden - ze zijn ongeveer even groot als de greep van een minifiguur, dus moersleutels, geweren, edelstenen en andere decoratieve elementen die moeten staan, worden er vaak in gestoken.

Maar Technic heeft geen minifiguren en is slechts spaarzaam versierd. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een Technic-set heb gezien die de gaten gebruikt. Het lijkt erop dat ze veel moeilijker te vormen zouden zijn, vooral sinds de introductie van Technic eind jaren zeventig.

Dus waarom werden ze in Technic geïntroduceerd? (Of heb ik het mis, en ze werden niet geïntroduceerd in Technic / Expert Builder?) Dienden ze een functioneel doel, of waren ze gewoon een andere visuele markering om het te scheiden van 'gewoon' Lego tijdens de introductie ?

Zeven antwoorden:
#1
+25
Erik Olson
2011-10-26 23:50:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vanuit de principes van het vormen, wilt u indien mogelijk overal een uniforme dikte van het onderdeel. Dit vergemakkelijkt zowel de plastische stroming als de maatvastheid (u wilt een uniforme krimp bij afkoeling.) Het verwijderen van een groef aan de onderkant van een stijl dient hiervoor in een gewone baksteen. De Technic-steen met doorlopende gaten zou een grote hoeveelheid stevig plastic onder de stijl hebben gehad in vergelijking met gewone stenen, wat ongewenste krimp en kromtrekken zou kunnen veroorzaken door spanning bij afkoeling. Dus het verwijderen van de bovenste divot helpt daar.

Als je echter een 1x16 balk van Expert Builder onderzoekt, kun je een plastic kanaal zien dat langs de onderkant loopt tussen de noppen 4 tot 13 (dit zijn injectiepoorten; ook stud 8 of 9.) De 1x8 heeft dit niet. Dit kanaal zou het plastic weg laten stromen van de injectiepoort zonder al te veel hoeken te draaien. Het is ook mogelijk dat LEGO een reciproque gietactie heeft gebruikt waarbij plastic in de ene poort wordt geperst en de andere, in een schommelbeweging, om het lassen van de meerdere injectiestromen te vergemakkelijken. Massieve noppen kunnen de effectiviteit van dit proces verminderen, maar het kanaal helpt het. Als het kanaal vroeger nodig was om een ​​1x16-balk te produceren en het kanaal holle noppen dwong, dan was de holle stijl de enige manier om een ​​1x16-balk te maken. De technische moeilijkheid om een ​​nieuwe, langere steen (balk) te maken, kan het uiterlijk van het hele Expert Builder-systeem hebben beïnvloed.

Dat is alleen mijn theorie, maar je kunt het kanaal nog steeds zelf zien.

Mijn tests geven ook aan dat de holle stijl gemakkelijker van een andere balk scheidt dan een gewone massieve stijl.

Het blijft echter mogelijk dat ze alleen het nut van het onderdeel maximaliseerden door de stud hol. Hoewel het leuke van ingenieur zijn is om meer dan één eigenschap tegelijk te maximaliseren.

Dus mijn gedachte is dat de holle stijl voortkwam uit verschillende gietprincipes. De kosten van plastic komen daarna (en ja, als je een beetje kunt besparen, doe je dat.)

Nog een interessante trivia: de Technic-studs werden elk uit de vrije hand opgesteld in de vroege instructieboekjes van Expert Builder. Ik maakte grapjes over het reproduceren van dit terwijl ik een aantal Lego-medewerkers (in 2001) liet zien wat er gedaan kon worden met niet-representatieve weergave, bijvoorbeeld een pen-en-inkt renderer met willekeurige jitter.

Het is waar dat de vormcomplexiteit meer invloed heeft op de kosten dan op de hoeveelheid plastic.
#2
+14
pcantin
2011-10-26 18:13:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik was erg geïntrigeerd door deze vraag. Dus rommelde ik wat met twee LEGO Technic-balken, een lange en een korte. De 'pinnen' aan de onderkant van de balken zijn gemaakt om in het gat bovenop de noppen te passen.

enter image description here

Bij gebruik van de noppengaten in plaats van de normale ' tussendoor zijn de gaten aan de zijkant van de balken op halve afstand verschoven. Dit kan erg handig zijn bij het werken met versnellingen (ik zal onthouden dat ik de volgende keer een complexe versnellingsverhouding moet maken).

enter image description here

Uiteindelijk zijn de regels :

  1. De onderbalk moet korter zijn dan de bovenbalk.
  2. De onderbalk mag niet voorbij de bovenbalkuiteinden komen.

De volgende afbeelding laat zien waarom regel nummer 2 belangrijk is. Het uiteinde van de bovenbalk en de noppen van de onderbalk interfereren.

enter image description here

Mijn vraag gaat over de gaten in de noppen, niet de gaten in de zijkanten van de stenen en op balken.
Ik probeerde dingen met de balken en veranderde mijn super slechte antwoord voor deze
#3
+14
Joubarc
2011-10-26 18:39:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Naar mijn mening hoef je niet verder te zoeken dan de hoeveelheid plastic, en dus de kosten.

Neem een ​​gewone steen of plaat (gemakkelijker) en kijk erin. Je zult merken dat elke nop hol is, maar van onderaf. Waarom? Simpelweg omdat het niet nodig is om het vol te hebben met materiaal, omdat het geen doel heeft. Zo is het gemakkelijk om de mal te maken, het verwijdert geen enkele functionaliteit van de steen, iedereen is tevreden.

Neem nu een Technic-balk en bekijk hem van onderaf. De Technic-gaten maken het veel moeilijker om een ​​mal te hebben met holtes onder de noppen. De gemakkelijke oplossing is dus om de holte in de stijl zelf te hebben, wat het extra voordeel heeft dat het functionaliteit toevoegt aan de stijl zelf. Ook vermoed ik dat de stevigheid van een Technic-balk beter is als de bovenkant vol is.

Merk op dat het slechts speculatie is; maar meestal moet je een onderdeel analyseren met de ogen van een LEGO-producent (gebruik zo min mogelijk plastic) en van een ontwerper (zorg voor een onderdeel dat bij zoveel mogelijk andere onderdelen past). Tegenwoordig zullen ze waarschijnlijk steeds vaker holle noppen gebruiken, en het zou me niet verbazen als ze ooit op gewone stenen terechtkomen - maar dat gaat even duren, want er is nog een derde factor in het spel: merkherkenning. gewone LEGO-stenen hebben volledige noppen, met de LEGO-gravure, en dat is niet iets dat LEGO gemakkelijk kan vervangen.

Vreemd genoeg suggereren plastic teksten het plaatsen van een logo om de injectiepoort te verbergen, die meestal op een stijl zit. LEGO doet dit (zoek naar een of meer logo's met een klodder in het midden), maar ik heb geen idee of ze ermee hebben gepionierd of gewoon aan boord zijn gesprongen. Het maakt nu zeker deel uit van hun handelskleding.
Oeps, de poort bevond zich in de jaren zestig op een hoek van de steen toen hij van celluloseacetaat was gemaakt. Dus het logo van de noppen kwam voor de poort van de noppen.
#4
+14
Denis Otkidach
2011-10-26 19:21:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De meeste 1 × 2 (en langere) platen en stenen hebben een pin rechtsonder in het midden van de noppen die perfect in dit gat past.

Plate 1×2

Verbinden op deze manier krijg je een half-stud shift.

Ah, maar wat gaat er in het gaatje in de pin aan de onderkant van de 1x plaatjes? :)
Televisie antenne spaken? Bloemstelen?
[Spider] (http://www.peeron.com/inv/parts/30238) poten, [pluimen] (http://www.peeron.com/inv/parts/4502b) (verschillende soorten), Technic [ketting links] (http://www.peeron.com/inv/parts/3711), [schroevendraaiers] (http://www.peeron.com/inv/parts/6246a), [universeel lidcentrum] (http: / /www.peeron.com/inv/parts/3326)
#5
+6
Nathan
2011-11-03 19:13:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nadat ik een goed antwoord had gekregen op mijn vraag: Wanneer besloot Lego dat het oké was om een ​​stud in een technisch gat te steken? en keek ik naar de pdf-dia's die daar gelinkt waren: http: //bramlambrecht.com/tmp/jamieberard-brickstress-bf06.pdf, staat op een van de dia's dat de woorden "LEGO" aan de bovenkant van de steen een kleine hoogte toevoegen, 14 mm om precies te zijn, naar de steen. Deze extra hoogte interfereert met de Lego-afmetingen voor Technic-elementen. Dus de noppen met gaten waren waarschijnlijk een manier om de noppen nog steeds te hebben, maar scheer die bovenkant .14 mm af.

[Ik was op zoek naar die pdf] (http://bricks.stackexchange.com/q/202), heel erg bedankt voor het vinden ervan!
#6
+4
62Bricks
2012-03-11 02:18:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als antwoord op een deel van uw vraag: Expert Builder-sets waren niet de eerste verschijning van de holle stijl. Ik geloof dat de ramen in oude stijl de eerste waren, te beginnen in het midden van de jaren 60:

enter image description here

De reden voor de holle noppen hier lijkt verband te houden met de blootliggende onderkant van het stud gezicht. LEGO lijkt het binnenframe van het raam glad te hebben willen hebben in plaats van de groeven te hebben die normale noppen zouden creëren. Dus verplaatsten ze de divots naar het bovenoppervlak waar ze bij de meeste toepassingen verborgen zouden blijven.

Er is nog een andere functionele reden waarom sommige moderne stukken holle noppen hebben: de veiligheid van kinderen. Rond dezelfde tijd dat de Expert Builder-sets werden geïntroduceerd, begon LEGO holle noppen te gebruiken op kleine cilindrische stukken zoals 1x1 ronde stenen en kegels die door de steen gingen. Dit was om een ​​luchtgat te creëren als een (of meer) van hen in een neusgat of gehoorgang zou worden gestopt, of zou worden ingeslikt of ingeademd. In sommige gevallen, zoals bij 2x2 ronde platen en stenen, gebruikt LEGO voor hetzelfde doel een doorgaand asgat.

#7
+3
Zhaph - Ben Duguid
2011-10-26 19:38:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De 1x2 plaat met 1 knop (ontwerp-ID 3794) heeft hetzelfde ontwerp voor de bovenste nop - ik neem aan om dezelfde reden dat Joubarc geeft - je kunt geen holle nop van onderaf maken als de pin zit in de weg.

1x2 W. 1 Knob 3794
Peeron.com

Sorry, dit is een correct punt, maar -1 omdat het niet echt een antwoord op iets is - het zou beter kunnen worden samengevoegd met het antwoord van iemand anders als een ander voorbeeld van hetzelfde ontwerpprincipe.
@JoeWreschnig Mogelijk. Het beantwoordt echter wel het deel dat in de vraag luidt: "(Of heb ik het mis, en ze zijn niet geïntroduceerd in Technic / Expert Builder?)" - al deze dingen die ik uit mijn jeugd heb, zijn zo, maar ik kan niet bewijzen wat er eerst kwam.
De springsteen was een tijdgenoot van Expert Builder en ruimtesets gebruikten het gat door er een fakkel in te steken.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...