Vraag:
Hoe kan ik LEGO-stenen opslaan om schade te voorkomen?
Sibbo
2011-10-26 14:49:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een paar LEGO-stenen die waarschijnlijk ongeveer 10 jaar oud zijn. Ze zijn op geen enkele manier van kleur veranderd en ook niet uitgedroogd of zo, dus het lijkt net zo stabiel als altijd.

Hoe moet ik ze opbergen zodat mijn eigen kinderen (en misschien hun kinderen) kunnen spelen met hen?

Je bent op een site waar we de LEGO NIET opslaan maar er toch mee spelen :)
Blijf inderdaad spelen, en maak geen kinderen. Bewaar je stenen voor jezelf.
Heb je carboniet geprobeerd? Het vraagt ​​zich wel af hoe het ruimtemokkelaars tegen schade kan beschermen.
Vier antwoorden:
#1
+34
Ambo100
2011-10-28 23:28:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Plastic stenen

  • Vervaging - Houd stenen uit de buurt van natuurlijk licht om kleurvervaging te voorkomen. (Modellen in Legoland Miniland worden het hele jaar door blootgesteld aan weer. De chemicaliën in de plastic stenen worden afgebroken door UV-licht.)
  • Warmte - Bewaar stenen op kamertemperatuur in een droge plaats (zoals een kast). Het smeltpunt van een steen bij 105 ° C (221 ° F) zou geen probleem moeten zijn.
  • Stof - Bewaar stenen in luchtdichte containers. Stof is notoir moeilijk schoon te maken, vooral rond de noppen van een baksteen. Hoewel stof op de lange termijn geen ernstige gevolgen heeft voor Lego, bespaart het in de toekomst veel tijd bij het schoonmaken van de stenen.

Speciale onderdelen

  • Elektronica - Verwijder batterijen altijd uit elektronica wanneer u ze voor langere tijd opbergt. Na verloop van tijd kunnen de batterijen gaan roesten, wat een kleverige puinhoop achterlaat die moeilijk schoon te maken is.
  • Rubber - Technische elastiekjes en andere stukjes rubber gaan na verloop van tijd achteruit als ze worden blootgesteld aan licht en zuurstof. Bewaar elastiekjes in een luchtdichte zak.
  • Stickers - Hoe moet ik ongebruikte stickers bewaren?

Ik zou deze laatste twee punten sparen voor LEGO-handelaars of informele online shoppers:

  • Rook - Houd stenen uit de buurt van sigarettenrook. Het kan erg moeilijk zijn om schade van stenen te verwijderen, en ze kunnen verkleuren en een vage geur achterlaten.
  • Dierenhaar - Als je van plan bent je LEGO-stenen in de In de toekomst zult u merken dat sommige kopers allergisch zijn voor bepaalde huisdieren.
Ja, ik kan gerust stellen dat mijn LEGO-stenen waren opgeslagen in een verzameling kartonnen dozen bij zowel mijn ouders als daarna mijn eigen zolder en nu genieten van een nieuw leven met mijn kinderen :) De enige dingen die het niet hebben overleefd, zijn het rubber banden en enkele van de oudere pneumatische buizen.
Gedetacheerd. Ik heb de mijne in een metalen blikje 8 jaar bewaard in een metalen blik, en daarna nog eens 7 jaar in een papieren pakdoos en het is redelijk goed bewaard gebleven. Ik zou er ook op willen wijzen dat rook geen probleem voor mij was (mijn ouders roken), maar nogmaals, het had een LANGE tijd om op te ruimen. Ik ben er vrij zeker van dat ik de stenen relatief koel heb gehouden, ze hebben nooit op een zolder of garage gestaan.
De mijne overleefde 30 jaar in een kartonnen doos in een hete (soms meer dan 100F) garage. Zelfs de snaren, handleidingen, pneumatische buizen en veren zijn nog intact en functioneel.
#2
+15
oezi
2011-10-26 15:26:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bewaar ze op een plaats zonder direct zonlicht op het blok om bleken te voorkomen. Zorg er ook voor dat het niet te warm wordt (> 50 ° C) - dat is alles, de standaard LEGO-stenen bestaan ​​uit ABS, dat erg robuust is.

In conclusie, de ideale plek is donker en heeft zo min mogelijk temperatuurschommelingen: stop je LEGO in een doos / kist en berg hem op in je kelder / kast.

Heeft vochtigheid invloed op de blokken?
aangezien ABS niet oplosbaar is in water, zou dit geen effect moeten hebben. de enige manier die ik kan bedenken is zeer vochtige lucht in combinatie met vriestemperaturen die schade kunnen veroorzaken, maar dat weet ik zeker. zolang je niet in extreme omstandigheden komt (wat sowieso niet in een hokje zou moeten voorkomen) is er geen probleem.
Met name LEGO vampier minifigs mogen NIET worden blootgesteld aan direct zonlicht.
Vochtigheid kan een probleem zijn voor LEGO-stenen met elektronische functies, pneumatische cilinders en de oudere wielstenen met metalen assen.
#3
+8
Kenneth M. Nielsen
2012-01-25 18:53:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn eerste LEGO-set was een politiebureau denk ik uit 1976 waar ik 2½ jaar oud was. Deze en vele andere stenen (hebben ongeveer 50-60 kg) hebben jarenlang in kartonnen dozen op zolder gestaan ​​en nu spelen mijn zoon en ik er voor ons allebei heel veel plezier mee.

Sommige stenen hebben wat gebruikssporen, maar over het algemeen ziet de meerderheid er net zo goed uit als nieuw; o)

#4
+3
nematode
2016-10-20 23:56:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bewaar geen legoblokjes op zolder. Het dagelijkse temperatuurbereik en de extreme hitte van de zomer kunnen de stenen mogelijk beschadigen.

Verwijder alle batterijen uit Lego-elektronica voor opslag op middellange of lange termijn.

Plaats alle metaalhoudende onderdelen en elektronica in een luchtdichte container (oudere metalen aswielen, enz.) met een zak droogmiddel. Droogmiddel is niet duur en is te vinden in hardware- of hobbywinkels of online.

Stickervellen moeten afzonderlijk worden bewaard; bij langdurige opslag kunnen de kleefstoffen migreren of sijpelen.

Bewaar papieren instructies en stickers in zakken van polyethyleen, polypropyleen of polyester of beschermfolie voor notebooks. De doos met tassen of beschermers moet duidelijk worden geëtiketteerd als "archiefveilig". Andere soorten plastic zakken bevatten weekmakers die papier kunnen beschadigen bij langdurige opslag. Archiefbeschermers voor notebooks zijn verkrijgbaar bij elk groot kantoor. Archiefzakken zijn te vinden in winkels voor kunstenaarsbenodigdheden en online. Bewaar deze niet op zolders, kelders of garages! Papier is zeer gevoelig voor vochtigheid en temperatuurschommelingen.

Bewaar Lego-elastiekjes in een klein zakje van polypropyleen bij elke set, of apart. Bij langdurige opslag zullen ze waarschijnlijk verslechteren. (De elastiekjes zijn gemakkelijk te vervangen, maar de rubberen weekmakers die ze bevatten, kunnen stenen beschadigen als ze smelten). Bewaar oudere banden op dezelfde manier.

Als je de originele dozen hebt waarin de Lego-sets werden geleverd, bewaar ze dan droog en stofvrij. De originele dozen in goede staat kunnen de waarde van de sets onder verzamelaars verhogen.

Voor meer informatie over langetermijnopslag is een geweldige informatiesite voor conservering de American Library of Congress op https://www.loc.gov/preservation/

Een direct gerelateerde vraag die ik heb is of het ok is om stenen die aan elkaar zijn bevestigd op te slaan om ruimte te besparen, of dat dit ertoe leidt dat de stenen hun grip verliezen en losraken na langdurige opslag? Ik vermoed dat het beter is om ze los en los op te bergen, voor het geval het ABS-materiaal een 'materiaalgeheugen'-eigenschap heeft.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...