Vraag:
Wat is de bley (blay) kleur?
jfyelle
2011-10-27 03:23:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik blijf op verschillende lego-websites lezen over een ongrijpbare steenkleur genaamd "bley" of "blay". Wat is het en wat is het verhaal hierachter?

Het klinkt alsof het in dezelfde kleurenfamilie zit als [grue and bleen] (http://en.wikipedia.org/wiki/Grue_and_bleen).
@Dori ook whack and blite, purkle, salmindrift, viollo, helderroze komkommerblauw en [chucknorris] (https://stackoverflow.com/q/8318911/6471538).
Twee antwoorden:
#1
+28
starblue
2011-10-27 17:03:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Rond 2004 (als ik het me goed herinner) veranderde LEGO de grijze en donkergrijze kleuren. De kleuren vóór de verandering waren de originele grijze kleuren die in gebruik waren vanaf hun introductie. Ze waren iets warmer dan de kleuren van vandaag, die werden gezien als vervaagd, hoewel het niets met veroudering te maken had. Een deel van het probleem was dat de concurrentie (Megabloks) meer blauwachtige grijstinten gebruikte, waardoor de LEGO-grijstinten er oud uitzagen.

De nieuwere kleuren hebben een koudere, blauwachtige tint en waren niet geliefd bij de AFOL-gemeenschap , omdat ze er meestal vreselijk uitzien als ze samen met de bestaande oude grijze stukken worden gebruikt. Afhankelijk van de verlichting kan het ook behoorlijk moeilijk zijn om oude en nieuwe grijstinten uit elkaar te houden.

Daarom wordt de term "bley" gebruikt als naam voor het nieuwe blauwgrijze.

Bley and Old dark-grey
BrickShelf

Ik denk dat bley op dit moment niet echt op een denigrerende manier wordt gebruikt. Het is gewoon het huidige grijs van Lego en wordt vaak gebruikt om het verschil tussen het "oude" grijs en het nieuwe te zien.
Om nog maar te zwijgen van het feit dat het kort is en door iedereen wordt herkend.
Oké, bewerkt om "denigrerend" te verwijderen.
De bley in de afbeelding hierboven is wat ik zou noemen dark bley. Het merendeel van de andere stenen is grijs en de 6x6 tegel aan de linkerkant is lichtgrijs of lichtgekalkt
#2
+14
Joubarc
2011-10-28 14:04:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Op een gegeven moment veranderde LEGO drie van zijn basiskleuren: lichtgrijs, donkergrijs en bruin. Dit was slechts het laatste nieuws over een lange reeks traumatische veranderingen die werden opgelegd door het Deense bedrijf, en sommige fans konden het niet meer verdragen.

Terwijl sommigen beloofden LEGO nooit aan te raken opnieuw en sommigen konden het niet echt schelen, de overgrote meerderheid, die wist dat ze hun verslaving niet konden bestrijden als ze dat wilden, besloot voor een meer halfslachtige protestaanpak die bestond uit het samenvoegen van 'blauw' en 'grijs' om de nieuwe te noemen kleuren "bley". Ze hoopten LEGO te laten zien hoeveel de nieuwe kleur hen misselijk maakte, maar raakten er uiteindelijk aan gewend. En het is toch niet alsof ze een keuze hadden.

Serieuzer, LEGO noemde de nieuwe kleuren "medium stone grey", "dark stone grey" en "reddish brown", terwijl de fans ze "licht blauwachtig" noemden. grijs "," donker blauwgrijs "en" roodachtig bruin ". Toen produceerde LEGO "licht steengrijs", gewoon om iedereen in verwarring te brengen, maar ter verdediging: als je iets "medium" noemt, betekent dit eigenlijk dat het niet het einde van de schaal is, nietwaar ?

Ironisch genoeg is bley veel minder steenachtig dan de warmere eerdere toon, wat een van de redenen is waarom ik een hekel heb aan een bouwer met een kasteelthema. Aan de andere kant denk ik dat de kleurzweem prima is voor mijn ruimtespullen.
Het past zogenaamd beter bij de andere kleuren. Wat misschien gewoon legolese is voor 'het is meer glanzend, dus kinderen vinden het beter'


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...