Vraag:
Waarom zijn oude LEGO-stenen brozer dan nieuwe?
jfyelle
2011-10-26 08:06:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn vintage LEGO-sets (circa 1980) zijn moeilijk te demonteren. Sommige stukken kunnen breken. Is het plastic recept in de loop van de tijd veranderd of zijn de stenen gewoon vernederend?

Vergat te vragen, je hebt ze niet gelijmd, toch?
Ik heb geen antwoord, maar het gevoel van Llegos vandaag (2014) is niet hetzelfde als toen ik een kind was (jaren 70). De stenen "glijden samen" vandaag (dynamische wrijving) terwijl mijn oude stenen "klapperden" (stick en slip statische wrijving) en klikten toen je ze tegen elkaar drukte. Ik heb het gevoel dat de nieuwere stenen meer een flexibel plastic hebben, maar misschien is het alleen het oppervlak dat gladder is vanwege betere bewerkingstoleranties.
Een antwoord:
#1
+17
Joubarc
2011-10-26 09:00:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het LEGO-bedrijf schakelde in 1963 over op ABS, en daarvoor geproduceerde stenen hebben een duidelijk andere kwaliteit.

Als je sets echter van rond 1980 zijn, moeten ze ABS gebruiken en er zou geen reden moeten zijn dat het plastic anders is.

Andere mogelijke verklaringen zijn slechte bewaarcondities (te warm, direct zonlicht, misschien), of het vet dat de set misschien maar één keer is gebouwd . Inderdaad, ABS-stenen bereiken hun optimale koppelingsvermogen nadat ze ongeveer 8 tot 10 keer zijn gemonteerd / gedemonteerd, dus als je de set maar één keer hebt gebouwd en laat (voor bijvoorbeeld display), dan zijn de stenen zijn in feite nog te nieuw en klemmen te stevig aan elkaar.

Gah, je bedoelt dat ik al mijn Star Wars LEGO-modellen uit elkaar moet halen en ze een aantal keer moet herbouwen? Neeee!
Bedankt voor je antwoord! Mijn legoblokken zijn grondig gebruikt. Het voelt alsof ze hun elasticiteit hebben verloren. dwz ik breek mijn nagels eraan. Nieuwere legosets zijn zacht en vriendelijk en worden aangenaam ongedaan gemaakt ...
ABS is niet noodzakelijk dezelfde formule. Er zijn veel additieven op de markt gekomen, met name om uv-straling en kraken te bestrijden.
Eigenlijk was ik gewoon mijn CA-stenen aan het controleren en ze zijn nog zachter dan mijn oude ABS-onderdelen.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...