Vraag:
Hoe worden LEGO-stenen gecategoriseerd?
pcantin
2011-10-26 20:18:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wat zijn de namen en categorieën LEGO-stenen? Is er een consistent naamgevingsschema? Heeft Lego een officiële naam of identificatie voor verschillende stukken?

Twee antwoorden:
#1
+29
Erik Olson
2011-10-28 09:03:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is uitgewerkt door meerdere groepen die tot verschillende systemen hebben besloten. Het meningsverschil is gebaseerd op welke informatie destijds publiekelijk beschikbaar was van de Lego Group, welke stukken tot dan toe waren vervaardigd en welke kenmerken de auteurs van de categorie opvielen.

De omvang echt waarderen van het probleem, probeer gewoon elk onderdeel in uw eigen verzameling te classificeren. Maak je eigen categorieën of probeer iemands elses te volgen. U zult veel vragen stellen over hoe breed de categorieën moeten zijn. Iedereen met een opslagsysteem doorloopt dit.

Bestaande classificatieschema's

 • Bekijk BrickLink's categorieën, die tot 188 categorieën bevatten met 25.096 delen op het moment van schrijven. In dit schema zijn er geen subcategorieën, slechts 2 niveaus. De categorie Brick omvat 70 onderdelen, maar heeft 7 co-categorieën zoals Brick, Decorated (1356) en Brick, Round (38). Brick, Round deelt enkele naaste buren in een aparte groep, Cylinder (47) (beide termen zijn trouwens geërfd van LDRAW). groepen.

 • LDRAW, ontstaan ​​door James Jessiman), categoriseerden delen niet hiërarchisch, maar voor veel delen maakt het eerste woord of twee een geslacht . Programma's zoals http://mlcad.lm-software.com/ toonden een aantal van deze categorieën in een menu, maar nodigden je uit om na te denken over de grote lijst "zoals het snuffelen in de Lego-box." Op het moment van schrijven dekt LDRAW 5.377 delen.

 • Peeron is een voorbeeld van een uitgebreide set-database die de onderdeelnummers en namen van LDRAW gebruikt. Peeron heeft geen eigen hiërarchie ingevoerd.

 • PartsRef, door Steve Bliss, een belangrijke auteur van LDRAW-onderdelen, heeft geprobeerd de LDRAW-onderdelen hiërarchisch te categoriseren. Het had 22 categorieën op het hoogste niveau, bijvoorbeeld: Architecturaal, met subcategorieën zoals Deuren. De categorie Plaat bleef echter onverdeeld en omvatte alle platen met verschillende uitsteeksels.

 • LEGO Digital Designer is een nieuwer voorbeeld met zijn steenpaletten (sorry, ik ben geen gebruiker.)

 • Pick-a-Brick gebruikt op het moment van schrijven 42 categorieën, waarvan sommige erg breed zijn. 'Baksteen, speciaal' is bijvoorbeeld een categorie (momenteel 155 onderdelen) die andere schema's in verschillende groepen verdelen voor ronde stenen, aangepaste stenen, cilinders, scharnieren, kegels, enz.

 • Auczilla door Todd Lehman en Suzanne Rich (circa 1996-2000) had een ander uitputtend onderdelenschema dat uitblonk in het gebruik van geometrische bijvoeglijke naamwoorden voor onderdeelnamen, zoals Half-Achthoekig (discutabel op wiskundige gronden) en kwartrond, convex en concaaf. De link is van Internet Wayback maar toont de topcategorieën.

 • Ten slotte was Technica (1999) weer een poging om alleen technische onderdelen te classificeren.

Uiteindelijk worden sommige onderdelen voornamelijk op basis van geometrie in categorieën ingedeeld, andere op functie en weer andere op basis van historische oorsprong. Je zou ook stenen kunnen groeperen door functie te bouwen (ik denk aan rechtlijnige stenen die van richting veranderen) of zelfs door simpelweg het aantal noppen (ik denk aan een Kanji-woordenboek).

Onderdeelnamen maken Classificatie Muddier

Overweeg de taalbarrière: als je de Engelse Pick-A-Brick-namen van Lego leest, realiseer je je dat het vertaald is (uit het Deens). Een belangrijke categorie is "Brick, Bow", ook wel bekend als een boog.

Dome

30367 or 553

Overweeg 30367, LEGO's "Final Brick" gearchiveerd onder Bricks, Special. Misschien bedoelden ze Finial? LDRAW noemt het een cilinder met koepelvormige bovenkant. BrickLink plaatst het onder Brick, Round (onthoud dat BrickLink beide categorieën Cylinder en Brick heeft, Round uit zijn LDRAW-erfenis.)

Jumper Plate

Jumper Plate

Jumper Plate is een naam die volkomen logisch was voor Europeanen, maar Amerikanen verbijsterde; voor James Jessiman (Australiër) was het een plaat 1 x 2 met 1 nop. Ik herinner me dat Auczilla daar het bijvoeglijk naamwoord Offset gebruikte. In Pick-A-Brick is het nu een Plate 1x2 met 1 knop. Of moet het een tegel zijn omdat hij grotendeels plat is?

Megafoon

Loudhailer

Dan zijn er onderdelen voor meerdere doeleinden: beschrijf 4349 geometrisch en het is weer een kegel. Maar het kan een minifiguurwapen zijn, of gewoon een minifiguurtje. In LDRAW is het een megafoon en heeft deze geen categorie als zodanig. De Amerikaanse term zou een megafoon zijn, maar velen kennen het als Star Wars Blaster.

Vermenigvuldig deze complexiteit met duizenden, en je krijgt een idee dat de taak van het benoemen nooit opgelost is.

Onderdeelnummers

Bij veel LEGO-stenen zijn onderdeelnummers in de mal gedrukt. Dit wordt nu door LEGO een "Design ID" genoemd. Het diende als de originele basis voor LDRAW-onderdeelnummers. LDRAW heeft echter zijn eigen nummers uitgevonden voor onderdelen zonder nummer.

Rond het jaar 2000 introduceerde LEGO een 7-cijferige "Element ID" om een ​​bepaald ontwerp in een bepaalde kleur aan te duiden. Deze nummers werden intern gebruikt bij LEGO voor bouwinstructiesoftware en extern in LEGO Creator-softwareproducten. Ze worden nu getoond in officiële setinventarissen en in Pick-A-Brick.

Conclusie

Dit zou u een idee moeten geven waarom verschillende naam- en categorieschema's niet op één lijn liggen. We beginnen met te praten over dezelfde LEGO-stukken, maar we nemen de voorkeursnamen mee uit de kindertijd of later (ik verwees altijd en verwijs nog steeds naar 1xN-stenen als 1-bumper, 2-bumper, enz.) We groeperen ze volgens geometrie of functie, maar nieuwe redenen vinden om onder te verdelen of te herzien om de groepen intuïtiever te maken. Nieuwe onderdelen dagen deze categorieën uit. LEGO lijkt niet veel aandacht of zorg te hebben besteed aan het probleem, door onderdelen op een hoop te gooien in allesomvattende categorieën. Ik haal enorme voldoening uit het oplossen van een probleem van het bedenken van het geslacht en de differentia van een deel, maar ik realiseer me dat er, net als in de taxonomie van levende wezens, concurrentie is tussen systemen en eindeloze revisie.

Goed antwoord Erik, maar je laatste zin laat ons het probleem zien dat deze vraag oorspronkelijk wilde beantwoorden: als je voorstelde om een ​​bumper met 3 te gebruiken, zou ik niet weten waar je het over had, hetzelfde geldt voor anderen als ik een 3 zou zeggen straal.
Had "laatste alinea" moeten zeggen.
Laatste paar opmerkingen: 1) Heel erg bedankt voor het verstrekken van deze links, ik had er maar een paar eerder gevonden. 2) Wat betreft het ontbreken van subcategorieën, ik denk dat dit meer een ophanging is van de web1.0-aard van die sites - het is moeilijk om een ​​hiërarchie in een vervolgkeuzelijst weer te geven - ik zou Brick, Round zien als een kind van Brick bijvoorbeeld.
#2
+3
Bree Metzger
2017-11-06 03:10:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Onze categorieën zijn:

 • baksteen
 • gevormd
 • mechanisch
 • mensen
 • mensen tools
 • afwerking

Dan L, M, S binnen elk van deze. Brick is een rechthoekig prisma, plat of anderszins. Mechanische zijn alle die kunnen draaien of bewegen wanneer ze zijn aangesloten. Shaped zijn niet mechanisch of baksteen. Personentools zijn alles dat in een LEGO-hand past, niet mechanisch. Afwerking zijn gladde stukken die geen ander stuk bovenop kunnen houden.

Mijn kinderen zijn 9 en 7. Het kostte ons zo lang om het systeem te bedenken, langzaam in de tijd. Ik ben volkomen teleurgesteld over moeders die denken dat kleursortering vergelijkbaar nuttig is. Mijn doel is om elk stuk gemakkelijk te kunnen vinden wanneer jongens elke set samenstellen om te verkopen in de twintig.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...