Vraag:
Van wat voor soort plastic zijn LEGO-stenen gemaakt?
mikl
2011-10-26 17:19:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is nogal duidelijk dat Legostenen van plastic zijn gemaakt, maar er zijn veel soorten plastic.

Is het recept voor LEGO-stenen plastic geheim?

Zeer vergelijkbaar met http://bricks.stackexchange.com/questions/155, maar potentieel verschillend genoeg;) Die vraag merkt op dat de transparante stenen zijn gemaakt van een ander soort plastic.
Twee antwoorden:
#1
+30
Joubarc
2011-10-26 18:02:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Eigenlijk hangt het van het onderdeel af.

De meeste onderdelen zijn inderdaad van ABS, aangezien het een zeer stevig plastic is, maar soms is het niet geschikt of ronduit onmogelijk te gebruiken. Ik heb een paar jaar geleden een presentatie over kwaliteitskwesties gezien die door een LEGO-medewerker in LEGOworld werd gegeven, en voor zover ik me herinner, waren er tussen de 10 en 20 soorten plastic in gebruik. Degenen die ik me herinner zijn:

  • ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) voor de meeste gewone stenen
  • PC (polycarbonaat) voor transparante stenen, aangezien ABS niet transparant kan worden gemaakt. Polycarbonaatonderdelen daarentegen hebben te veel wrijving wanneer ze in contact komen met andere polycarbonaatonderdelen, waardoor ze extreem moeilijk te demonteren zijn. Het is LEGO-ontwerpers verboden om bepaalde pc-onderdelen in modellen te laten samenstellen.
  • Rubber voor banden en rubberachtige dingen - dat is nogal duidelijk
  • Een minder stevig plastic ( kan de naam niet onthouden) voor onderdelen die meer onderhevig zijn aan buiging, bijvoorbeeld spijkerloze technische balken.
  • Vanaf 2018 worden plantelementen gemaakt van een polyethyleen afkomstig van suikerriet.

En de lijst gaat maar door. Ik weet dat de presentatie niet openbaar was gemaakt, maar sommige mensen hebben foto's gemaakt, dus als ik hem ooit terugvind, zal ik een link toevoegen.

BEWERK: kan hem nog steeds niet vinden, maar ik weet het het werd in 2006 op LEGOworld gegeven door Bjarke Schønwandt die destijds Global Quality Manager bij LEGO was (misschien is hij dat nog steeds, ik heb geen idee).

"Polycarbonaatonderdelen daarentegen hebben te veel wrijving wanneer ze in contact komen met andere polycarbonaatonderdelen, waardoor ze buitengewoon moeilijk te demonteren zijn. Het is LEGO-ontwerpers verboden om pc-onderdelen in modellen te laten samenstellen." Details zoals deze zijn precies het soort informatie dat ik zoek op deze site. Dank je!
'Rubber voor banden' - Echt waar? Werkelijk boomrubber?
@Fredley Dat weet ik eerlijk gezegd niet (ik was vergeten dat rubber natuurlijk kan zijn) maar het is zeker synthetisch. Laten we niet vergeten dat LEGO de eerste bandenproducent ter wereld is (in termen van geproduceerde banden per jaar)
Ik ben er vrij zeker van dat de banden niet van echt rubber zijn gemaakt, maar sommige van de elastische banden die bij Technic worden gebruikt, kunnen dat wel zijn. Natuurlijk rubber wordt in de loop van de tijd afgebroken, dus het zou me niet verbazen dat het een andere synthetische verbinding is.
LEGO-banden gaan na verloop van tijd achteruit. Nou ja, in GBC-modules tenminste.
@mikl Inderdaad - de meeste van mijn originele zwarte elastiekjes zijn verslechterd, hoewel sommige van de nieuwere sets een ander type elastiekje hebben dat iets steviger lijkt en rond in doorsnede in plaats van vierkant.
Polypropyleen wordt typisch gebruikt voor vormdelen met "levende scharnieren". Ik kan hiervoor een citaat vinden.
ABS is niet zomaar een kunststof: het is een copolymeer en kan zeer goed worden aangepast door de inputs te variëren. Er zijn echter vaak gebruikte commerciële formuleringen.
Het is ook de moeite waard om op te merken dat de meeste klonen van polystyreen zijn, wat ongeveer de helft van de kosten is en niet zo elastisch kan worden gemaakt als ABS.
Ik hou ook van lego's: D
De rubberachtige delen zijn nu gemaakt van een soort gebutyleerd materiaal. Vrijwel synthetisch rubber dus.
#2
+10
62Bricks
2012-03-11 05:36:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Volgens een brief van een LEGO-vertegenwoordiger op deze site:

Banden en elastische materialen die in sommige LEGO-sets worden aangetroffen, zijn vervaardigd uit styreen-butadieenstyreen ( SBS), een materiaal dat vaak wordt aangetroffen in spatborden en schoenzolen van voertuigen.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...